Ieder jaar, wanneer de lente langzaam ontluikt, staat Limburg volledig op zijn kop. Dan is het tijd voor Carnaval, oftewel Vastelaovend! In drie dolle dagen (of vijf, of zeven) staat alles in het teken van satire en sjpas (gezelligheid). Hoewel veel mensen de periode vooral associëren met bier en plezier, is dat te makkelijk gezegd. Al sinds de Germaanse tijd is Vastelaovend een onderdeel van het Limburgse leven.
De oorsprong van carnaval
Vastelaovend (oftewel vastenavond), is een van oorsprong katholieke traditie en de viering van de laatste avond voor de veertigdaagse vastenperiode. Na deze vastenperiode begint het paasfeest. Tot dinsdagnacht 24.00 uur mag carnaval gevierd worden en is het toegestaan om jezelf als vastenavondgek te verkleden. Daarna breekt een tijd van bezinning aan.
De oorsprong van Carnaval is terug te vinden in de Germaanse tijd en ook in de Middeleeuwen waar de burger van de kerk zichzelf drie dolle dagen verkleden mocht. Om ervoor te zorgen dat deze feestelijkheden niet uit de hand liepen, werden in de 19e eeuw carnavalsverenigingen opgericht, maar het is pas na de Tweede Wereldoorlog dat het moderne Carnaval zoals wij het kennen in opkomst kwam. In steden en dorpen als Maastricht, Venlo en Sittard werd toestemming gevraagd aan de Kerk om carnavalsverenigingen op te richten. Het was pas in de jaren ’50 dat iedere Limburgse plaats zijn eigen verenigingen kende.
Het begrip ‘drie dolle dagen’, werd later steeds meer opgerekt. Iedere vereniging kende zijn eigen tradities en inmiddels kan de echte carnavalsgek zijn hart ophalen met allerlei verschillende activiteiten tussen 10 november (11 november markeert de officiële start van het seizoen) en aswoensdag. Denk aan de11devande11de, dames- en herenzittingen, Auw Wieverbal, scholierencarnaval en meer.
Carnavalsmuziek
Geen Carnaval zonder bijpassende muziek. Het zelf schrijven en uitbrengen van carnavalsliedjes vormt een essentieel onderdeel van de carnavalscultuur. Behalve het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK), zeg maar het ‘songfestival van Limburg’, kent iedere grote stad zijn eigen liedjesfestivals waarbij carnavalsacts nieuwe carnavalsliedjes presenteren, in de hoop een carnavalshit te scoren.
Veel van deze carnavalshits zijn lokaal gebonden, maar er zijn ook artiesten die de hele provincie weten te bereiken met hun nummers. Eén van de bekendste namen is zonder twijfel Beppie Kraft uit Maastricht, die al meer dan 50 jaar muziek uitbrengt. Ook Big Benny (Roermond) is een vaste waarde in het Limburgse lied. Af en toe weet de Limburgse carnavalsmuziek zelfs het landelijke publiek te bereiken. Zo stond het nummer ‘Sjeng Oan De Geng’ van De Nachraove (Frans Theunisz) maar liefst 21 weken in de Nederlandse Top 40, met als hoogste positie de vijfde plek.
Hulp nodig bij het boeken van carnavalsartiesten?
Als hét boekingskantoor voor Limburgs- en Duitstalige muziek heeft Nr.1 Artiesten een uitgebreid aanbod aan exclusieve carnavalsartiesten in huis. Ook zijn ze al jaren direct en indirect betrokken bij de line-ups rondom grote carnavalsevenementen als de11devande11de, de Sjtatiefestatie en Roetsj in Venray. Onze boekers hebben dus alle kennis in huis om jou te adviseren bij het boeken van een geweldige carnavals line-up.
Wil jij meer weten? Neem contact op met een van onze boekers!