Zoek
Sluit dit zoekvak.

Buma betalen bij boekingen, hoe zit dat?

Buma betalen bij boekingen, hoe zit dat?

U organiseert een evenement en boekt geweldige artiesten. Het belooft een groot feest te worden en het enthousiasme kan niet op. Totdat u er achteraf op gewezen wordt dat u door het auteursrecht op muziek een licentievergoedingen moet betalen. Die factuur krijgt u, totaal onverwacht, soms zelfs pas één jaar na het organiseren van uw evenement. Vervelend, maar makkelijk op te vangen door vóóraf rekening te houden met het betalen van licentievergoedingen in uw begroting. In deze blog helpt Nr.1 Artiesten u in deze blog op weg.

Auteursrecht

Bij het schrijven van een nummer, bepaalt de Auteurswet dat op dat werk auteursrecht krijgt. Dit betekent dat de schrijver van muziek het uitsluitende recht hebt om het werk te verspreiden.

Buma rechten

Het betekent dat als iemand in het openbaar muziek wilt (af)spelen, diegene toestemming nodig heeft. Die toestemming wordt meestal gegeven in ruil voor een vergoeding. Buma vertegenwoordigt makers van muziek en hun uitgevers, en draagt zorg voor deze toestemming en de vergoeding. Dat betekent dat je als organisator verplicht bent Buma een afdracht te betalen, zelfs als een artiest met eigen nummers optreedt of als een DJ juist allerlei nummers van verschillende muzikanten afspeelt.

Een licentie voor uw evenement

Voor evenementen waarbij Buma­ repertoire wordt gebruikt is daarom een zogenaamde licentievergoeding nodig. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij de organisator en voor iedere licentie is dus een vergoeding verschuldigd. Deze vergoeding wordt doorbetaald aan de makers van de gebruikte muziek.

Regel je Buma licentievergoeding via Nr. 1 Artiesten

Aan Nr.1 Artiesten, heeft Buma toestemming gegeven om een voorschot op deze licentievergoeding in rekening te brengen. Op deze manier kunnen wij bij de verkoop van artiesten standaard een percentage in rekening brengen. Door betaling daarvan, reken je gemakkelijk de uiteindelijk aan Buma verschuldigde licentievergoeding af. Op deze manier zorgen we voor een duidelijk en inzichtelijk plaatje, zodat er nooit achteraf sprake kan zijn van onverwachte kosten.

Nr.1 Artiesten

Nr1. Artiesten is een jong en dynamisch artiestenbureau. Het boeken van een artiest was nog nooit zo eenvoudig.U geeft aan welke artiest u op uw evenement wilt hebben en wij doen de rest. Geen uitdaging is ons te groot en geen vraag is te gek. Waar andere boekingskantoren het laten afweten, gaan wij voor u aan de slag. Naar wens programmeren we tal van artiesten, zodat er een totaal programmering ontstaat die past bij uw evenement. Wij adviseren u graag over een mogelijke programmering en denken graag met u mee.

Hulp nodig bij het boeken van artiesten?

Bent u bezig met het organiseren van een evenement, verenigingsfeest of jubileum? Wilt u een groot en mooi feest met bekende artiesten, maar weet u niet precies waar u moet beginnen? Neem een kijkje op onze website, of neem contact op en vraag naar de mogelijkheden. Rob, Harold, Kevin, Nena en Ben helpen je graag verder tijdens een vrijblijvende afspraak.